• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Domov arrow Aktualno arrow Mnenje fizioterapevta
 
Mnenje fizioterapevta Natisni E-pošta

Louise Hærvig, otroška fizioterapevtka:

bObles je otroško pohištvo preprostih linij in izvirnih oblik, ki ga boste želeli uporabiti. Ime ŽIVAHNE ŽIVALI pomeni točno to, kar ti kosi pohištva omogočajo – živahnost; otroci se morajo prevračati in pridobivati telesne izkušnje, ki so temelj za nadaljnji razvoj. Ljubke oblike živali prebujajo v nas nekaj plemenitega, vendar lahko v igri predstavljajo, kar koli si otrok želi. Material je čvrst, vendar še vedno mehek in prijazen uporabniku, preprost za čiščenje, saj ga lahko obrišemo z mokro krpo.

Moje navdušenje je izjemno – resnično mislim, da je to kos pohištva, ki podpira motorični razvoj. Razvojno učenje je najučinkovitejše med igro. Verjemite, ŽIVAHNIM ŽIVALIM se boste težko izognili.

SLON

Če kupujete kos pohištva za svojega otroka, boste zagotovo izbrali slona, ki je domiselne oblike in izjemno uporaben. Majhnega otroka lahko namestite v ukrivljeni del med slonovimi nogami in služil mu bo kot naslonjalo. Slonova naloga je guganje, otrok je med sedenjem izzvan in spodbujen. Kasneje lahko otrok stoji na vrhu slonovih nog, kar spodbuja otrokovo ravnotežje. Slon je zelo primeren tudi za ležanje, otrok lahko na njem leži plosko na trebuhu ali na hrbtu. Ne nazadnje je ena od slonovih zelo uporabnih lastnosti tudi ta, da je odličen stol za sedenje – za otroke in za starše.

PUJS in RIBA

Riba in pujs sta na voljo v dveh velikostih in ju lahko nalagamo. Nizka sta namenjena otroku, ki se je pravkar naučil sedeti. Večja sta za starejše otroke, sestavljena pa za najstnike in odrasle. Dobro je imeti vsako žival po eno, saj otrok raste z njimi in jih uporablja dolgo časa. Živali lahko otroci valijo drug drugemu, jih kotalijo in lovijo, lahko sedijo na njih in se zibajo. Posebno zadnja možnost je za otroke zelo koristna.

Trislojna različica

Ko triplastno različico pujsa ali ribe položimo navzdol, lahko otrok na njej sedi in kasneje stoji ter stopa nanjo in z nje. Tako razvija moč, ravnotežje in koordinacijo. Velikost in material omogočata lahke elemente, ki jih lahko otrok sam dviga in prenaša s seboj, kamor koli želi. Trislojna različica je v kopalnici uporabna kot podstavek, saj na mokrih tleh ne drsi. Finomotorične sposobnost spodbuja polaganje manjših stvari v pujsov rilec in jemanje iz njega.

Šestslojna različica

Šestplastni pujs ali riba ima enake lastnosti kot manjša izvedba, a najizvrstnejše je, da se lahko vali in je dovolj velik, da otrok na njem sedi, medtem ko se giba. S tem ne krepi le ravnotežja, temveč razvija celotno motoriko. Otroci se lahko uležejo čeznje in tako krepijo hrbtni del telesa in roke s pritiskom lastne telesne teže.

ŽIRAFA

Žirafo lahko uporabljamo kot stolček, podobno kot druge ŽIVAHNE ŽIVALI. Ko je žirafa nameščena kot obrnjen trikotnik, dodatno zahteva vzpostavljanje ravnotežja med sedenjem. Stoječa žirafa se lahko uporabi kot naslonjalo, ko je otrok na tleh. Starejši otrok se lahko preizkuša v hoji po njej in v zibanju. Žirafa z vsemi majhnimi razpokami in luknjami še dodatno spodbuja razvoj fine motorike.

PIŠČANEC

Piščanca lahko položimo na njegovo široko ali ozko površino ali pa obrnemo na glavo. Ko je piščanec postavljen na glavo, ima funkcijo guganja. Pri zelo majhnem otroku, ki se je pravkar naučil obračati, je z občutkom zibanja med ležanjem na piščancu mogoče spodbuditi občutek za ravnotežje. In že samo ležanje poleg piščančka in dotikanje povzroči zadovoljstvo in zabavo. Ko otrok že lahko sedi, bo sedel na piščancu in kasneje stal ter hodil po njem. Kadar se uporablja za hojo, kot po kamnih, je njegova prednost, da ne drsi. Druga dobra lastnost je mehek material, prijazen za hojo tudi z bosimi nogami. Guganje zahteva ravnotežje, toda že samo stoja na njem zahteva aktivnost mišičja in stabilnost nog. Tudi piščanec ima zelo uporabno lastnost – zibanje. Leži zelo trdno in varno, je preprost za nadzor in dober za razgibavanje gležnjev.

KROKODIL

Najočitnejša uporaba krokodila je stopnišče. Želja hoditi gor in dol po stopnicah je očitna, to pa krepi moč in ravnotežje otroka. Kadar je obrnjen na glavo, je površina pod kotom, kar omogoča zibanje. Ko je krokodil položen na hrbet, lahko otrok po njem hodi ali leži na celotni ravni površini. Otroku omogoča sedenje, saj sta v istem kosu pohištva združena stol in miza. Pohištvo raste z otrokovimi zahtevami, majhen otrok lahko sedi na nizki stopnici, medtem ko so višje stopnice že za malčke. Krokodil s tremi ravnmi sedišč je sijajen tudi glede socialnih razsežnosti, saj lahko dva ali trije otroci hkrati sedijo na istem kosu pohištva. Krokodile lahko sestavimo tudi v klop v dveh višinah.

 

Louise Hærvig je fizioterapevtka, stara 40 let, poročena in mati dveh otrok (fant 5 in dekle 7 let). Prakso opravlja že 11 let. Delala je na različnih področjih fizioterapije, zadnjih 8 let pa je na COK-u (Centre for public competence development) poučevala razvoj otrokovih čutnih in motoričnih sposobnosti. Trenutno dela v okrožju Köbenhavna, ukvarja se z otroško terapijo, ki vključuje vadbeno terapijo za otroke, stare od 0 do 18 let, z različnimi ovirami. Louise Hærvig dela tudi kot svetovalka v centrih za dnevno oskrbo, kjer svetuje, kako najbolje podpirati razvoj motoričnih sposobnosti otroka. Svetuje tudi pri opremljanju institucij za zagotovitev optimalnih razmer za opravljanje motorike.

 

Uporaba ŽIVAHNIH ŽIVALI

ŽIVAHNE ŽIVALI so večnamenske in se jih lahko uporablja za številne praktične namene v hiši. Material ne poškoduje tal ali pohištva in ne pušča sledi na stenah, je preprost za vzdrževanje in ima dolgo življenjsko dobo.

 
  • Današnji delovni dan je poln dolgotrajnega sedenja, zato je posebej pomembno, na čem sedimo. Tudi med sedenjem telo potrebuje gibanje in spreminjanje položajev.

  • Živahne živali preprostih geometrijskih oblik, izrezanih v obliki živali, so kot otroško pohištvo, oblikovano za kreativno igro in razvoj motoričnih sposobnosti.
  • Pisarniško pohištvo OSM omogoča opremljanje vseh vrst pisarniških prostorov, sejnih in konferenčnih sob po načelih ergonomije in dobrega počutja.
  • Kuhinje OSM so ekskluzivni izdelki, individualno oblikovani in projektirani, izdelani iz izbranih materialov, neponovljivih elementarnih linij in domiselne uporabe.
  • Otroške sobe ÅTTE združujejo nabor pohištvenih elementov za opremljanje otroških in mladinskih sob, ki jim je mogoče dodajati individualno oblikovane dodatke in po naročilu izdelane kose pohištva.

  • Izdelujemo opremo poslovnih in javnih prostorov, gostinskih lokalov, trgovin, ordinacij. Po meri opremljamo celotna stanovanja ali posamezne prostore.