• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Domov arrow Aktualno arrow Zdravo sedenje
 
Zdravo sedenje Natisni E-pošta

Velik del življenja preživimo sede. Nikoli se ni toliko ljudi pritoževalo nad bolečinami in težavami, ki so posledica dela v sedečem položaju. Stroški teh težav so strahotni. Sam stol ni edini krivec za to, igra pa zelo pomembno vlogo.

Razmislimo o sedenju malo drugače, poiščimo navdih popolnoma drugje. Nekoč so lahko ljudje ure in ure jezdili v sedlih. Pri tem je bilo aktivno celotno telo. Gibanje je prav tako pomembno pri delu v pisarni. Tudi otroci nas lahko ogromno naučijo. Ves dan so izjemno aktivni, kar naprej so v gibanju in odkrivajo nove položaje. Odrasli jih silimo, naj bodo pri miru, a to je v popolnem nasprotju z njihovo naravo. Razmislimo!

Ljudje nismo ustvarjeni, da bi bili pri miru. Gibanje je naravno. Gibanje je nujno. Gibanje nas krepi. Gibanje je udobno. Današnji način življenja je v popolnem nasprotju s tem. Ker se je naše življenje tako zelo spremenilo, je gibanje med sedenjem bistvenega pomena za naše zdravje in učinkovito delo. Če nam uspe naš svet opremiti v skladu s potrebami človeškega telesa, bo tudi sedenje udobnejše. Zato verjamemo v gibanje. Gibanje celotnega telesa, ne da bi morali misliti na to. HÅG je v tem edinstven.

Če sedimo na nepremičnem stolu in se koncentriramo na delo, ne opazimo, kako nezdrava je toga drža našega telesa. Pozabimo premikati noge in spreminjati položaje. Znano je, da dolgotrajno nepravilno sedenje ovira krvni obtok, kar vodi k otekanju spodnjih okončin. Stegno in golen naj oblikujeta kot, večji od pravega kota, kar velja tudi za položaj nadlakti in podlakti. Če sedimo prenizko, se zaradi stisnjene trebušne votline, pojavijo bolečine v trebuhu. Pogoste so težave s prebavo, hrbtenico, očmi in glavoboli.

Med potovanjem z letalom lahko kljub zelo udobnim sedežem občutimo nelagodje. To je posledica pomanjkanja gibanja. Letalsko osebje se tega dobro zaveda, zato nas pogosto opominja na pomen gibanja in spreminjanja položajev. Na gibanje lahko pozabimo tudi med okusnim obrokom, gledanjem napetega filma, poglobljeno razpravo s kolegi … Zato je vedno pomembno, na čem sedimo.

HÅG že leta uporablja FootControlledMovementTM z namenom, da se naše telo premika in spreminja položaje, kot odziv na premikanja nog, ne da bi morali misliti na to. Lahko se osredotočimo na delo, gibanje našega telesa med tem pa je podzavestno. Ko se naslonimo nazaj, se sprednji rob sedišča dvigne, to spodbudi premikanje gležnjev. Sprednji rob sedišča se spusti, ko se nagnemo naprej. Pri tem je bistveno gibanje nog. V HÅG-u temu pravimo FootControlledMovementTM.

Pomembno je, da se navadimo dinamičnega sedenja. To pomeni, da med sedenjem pogosto spreminjamo položaj; se predklonimo, sedimo vzravnano, se nagnemo nazaj, vstanemo in se sprehodimo. Pomaga tudi, če tiskalnik in faks nista ravno na dosegu rok. Nekaj minut za preproste sprostitvene vaje vratnih in hrbtnih mišic lahko najde vsakdo, saj že malo gibanja poveča prekrvitev možganov in s tem zbranost in storilnost.

Pisarniški stol mora imeti smiselne, preproste in priročne nastavitve. Če so nastavitve prezapletene, se kaj hitro zgodi, da zmeden uporabnik preprosto zaklene stol. Biti mora nastavljiv po višini, omogočati mora zibanje nazaj in tudi naprej, globina sedišča mora biti prilagodljiva, hrbtišče se mora fiksno nastaviti. Če uporabljamo naslone za roke, morajo biti ti nastavljivi po višini in širini ali se celo odmakniti, kar omogoča pravilno sedenje pri mizi.

Zadovoljiti potrebo telesa po gibanju tudi med sedenjem pa ni edina vrednota podjetja HÅG. Oblika in uporabnost sta za HÅG zelo pomembni. Če bi morali izbirati, bi dobila prednost uporabnost. Dizajn je poskus, tako čustven kot vizualen. Če izberete HÅG, pomagate izboljšati okolje. Varčujemo s surovinami, uporabljamo reciklirane materiale in obnovljive vire energije, znižujemo emisije in uvajamo vedno strožje standarde. HÅG zagotavlja desetletno jamstvo na vse proizvode. Možnosti je veliko, tako lahko vedno najdete stol, ki vam najbolj ustreza. Za vsako delovno mesto obstaja stol iz kolekcije HÅG.

 
  • Današnji delovni dan je poln dolgotrajnega sedenja, zato je posebej pomembno, na čem sedimo. Tudi med sedenjem telo potrebuje gibanje in spreminjanje položajev.

  • Živahne živali preprostih geometrijskih oblik, izrezanih v obliki živali, so kot otroško pohištvo, oblikovano za kreativno igro in razvoj motoričnih sposobnosti.
  • Pisarniško pohištvo OSM omogoča opremljanje vseh vrst pisarniških prostorov, sejnih in konferenčnih sob po načelih ergonomije in dobrega počutja.
  • Kuhinje OSM so ekskluzivni izdelki, individualno oblikovani in projektirani, izdelani iz izbranih materialov, neponovljivih elementarnih linij in domiselne uporabe.
  • Otroške sobe ÅTTE združujejo nabor pohištvenih elementov za opremljanje otroških in mladinskih sob, ki jim je mogoče dodajati individualno oblikovane dodatke in po naročilu izdelane kose pohištva.

  • Izdelujemo opremo poslovnih in javnih prostorov, gostinskih lokalov, trgovin, ordinacij. Po meri opremljamo celotna stanovanja ali posamezne prostore.